• Komparo 2022
          • Komparo 2022

          • Aj tento školský rok sa uskutočnilo testovanie KOMPARO pre žiakov 4. ročníka ZŠ. Pre našu školu bolo testovanie v tomto období ešte väčším prínosom ako po minulé roky. Pomohlo nám zmonitorovať aktuálny stav a urobiť si obraz o tom, aký vplyv malo dištančné vyučovanie v minulom školskom roku na vedomosti žiakov. Na naše veľké potešenie môžeme konštatovať, že naši žiaci sa úrovňou svojich vedomostí v Slovenskom jazyku a Matematike zaradili medzi 25% najúspešnejších škôl na Slovensku. Výsledky Kompara nás potešili a zároveň sme účasťou v súťaži dokázali, že nám na vzdelávaní záleží. 

        • Štefánikova cesta za poznaním - Nebeské divadlo
          • Štefánikova cesta za poznaním - Nebeské divadlo

          • M. R. Štefánik bol nielen významným politikom a vojenským generálom ale aj zanieteným astronómom  a cestovateľom. Dňa 1. februára vyhlásil Spolok M. R. Štefánika v Lučenci 9. ročník výtvarnej súťaže s názvom Štefánikove cesty za poznaním Nebeské divadlo. Do súťaže sa zapojili žiaci: S. Golian L. K. Holubová, P. Janík, L. Demeová, E. Kršiaková, L. Horváthová, L. Kálmánová, L. Vreštiaková, K. Kminiaková a A. Káková. Za originálne výtvarné práce získali naši žiaci od organizátorov súťaže ďakovný list za účasť v súťaži. Všetkým súťažiacim žiakom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Najväčším šťastím pre dieťa je mať dobrú, milú, nežnú a starostlivú matku. Druhá májová nedeľa sa už tradične vo svete oslavuje ako Deň matiek. Na tento sviatok nezabudli ani naši žiaci a pre svoje  maminky, za pomoci pani učiteliek, pripravili bohatý program a milé darčeky. Šiesteho mája sa sála kultúrneho domu v Tomášovciach zaplnila mamičkami, babičkami ale aj ostatnými obyvateľmi našej obce. Vítaní boli všetci, ktorí si prišli pozrieť kultúrny program žiakov základnej školy pri príležitosti oslavy Dňa matiek. Kytičkou uvitou z básničiek, pesničiek a tancov, milým kvietkom  a srdiečkom z  lásky poďakovali deti svojim mamičkám za ich  nekonečnú lásku, starostlivosť a obetavosť.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V piatok 22. apríla sme si pripomenuli  Deň Zeme. Ekologicky motivovaný sviatok upozorňuje ľudí na rozsiahle znečisťovanie životného prostredia.  Je to príležitosť upriamiť pozornosť detí na našu planétu, prírodu a ich ochranu. V úvode si žiaci pozreli prezentáciu s enviro tematikou. Na základe získaných poznatkov hrali vedomostné hry, skladali puzzle, tvorili básne a písali želania pre našu Zem. Od hier sa žiaci presunuli k činom a vyzbrojení rukavicami sa podujali vyzbierať odpadky v našej obci. Na záver si na školskom dvore vytvorili ostrovčeky živej prírody a školský plot vyzdobili svojimi kresbami. 

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Riaditeľka Základnej školy v Tomášovciach oznamuje rodičom a žiakom, že veľkonočné prázdniny budú trvať od 14. apríla 2022 do 19. apríla 2022.

            Vyučovanie začne v stredu 20. apríla 2022.

        • Okresné kolo Pytagoriády
          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Dňa 29. marca sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Z troch úspešných riešiteľov školy, ktorí postúpili do okresného kola, dvaja žiaci náhle onemocneli a súťaže sa zúčastnil iba Šimon Skýpala, žiak 3. ročníka. Súťažilo sa online. Čas na vypracovanie testu bol maximálne 90 minút. Počas súťaže žiak nesmel komunikovať s druhými osobami, používať mobilný telefón ani iné elektronické zariadenia okrem zariadenia, z ktorého súťažil a stránky, na ktorej prebiehala súťaž. Výsledok súťaže nás potešil. Spomedzi 126 účastníkov Pytagoriády sa náš žiak Šimon Skýpala umiestnil na 17. mieste. Srdečne mu blahoželáme!

             

        • Zápis detí do 1. ročníka ZŠ
          • Zápis detí do 1. ročníka ZŠ

          • Riaditeľka Základnej školy v Tomášovciach oznamuje, že zápis detí do 1. ročníka  ZŠ  pre školský  rok  2022/2023  sa  uskutoční dňa 6. apríla  2022  od 15:30 h  do  16:30 h v budove ZŠ.

            Na zápis je potrebné  priniesť :

            1. rodný list dieťaťa

            2. potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania

            3. vyplnené tlačivo Prihlášky na vzdelávanie v základnej škole

            Prihláška na vzdelávanie v základnej škole

            4. vyplnené tlačivo Dotazník

            Dotazník

            5. sumu 10 eur na zakúpenie zošitov a školských pomôcok.

             

            Tešíme sa na Vás!

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • V stredu 30. marca sa v Základnej škole v Tomášovciach konal Deň otvorených dverí. Pozvanie prijali zvedaví budúci prváčikovia sprevádzaní pani riaditeľkou MŠ A. Liptákovou. Vo vstupných priestoroch školy bola sprístupnená školská kronika, do ktorej sa deti podpísali. Pre pozvaných hostí pripravili pedagógovia našej školy bohatý program. V úvode hostí privítala riaditeľka ZŠ a vzápätí na nich čakala vyučovacia hodina, počas ktorej mohli sledovať ako sa prváci učia čítať, písať a počítať. Predškoláci si vyskúšali písanie kriedou na školskú tabuľu. V ďalšej časti programu si vyrobili včielku z papiera. Na záver prekonávali prekážkovú dráhu s rôznymi pohybovými úlohami. Za usilovnosť, odvahu a preukázané zručnosti boli deti odmenené pekným darčekom. Ďakujeme všetkým, ktorí k nám zavítali. Pevne veríme, že naši hostia prežili príjemný deň a budeme radi, keď sa so všetkými stretneme na zápise detí do 1. ročníka ZŠ.

        • Okresné kolo- Hviezdoslavov Kubín
          • Okresné kolo- Hviezdoslavov Kubín

          • Aj tento školský rok sa mohli naši žiaci zapojiť do súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy- Hviezdoslavov Kubín. Začiatkom marca prebehli triedne kolá a následne školské kolo tejto súťaže. Víťazi školského kola E. Ifrim (2. ročník) a E. Snopková (4. ročník) reprezentovali našu školu v okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo 16. marca v Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci. Na naše veľké potešenie E.  Snopková získala strieborné pásmo a E. Ifrim sa umiestnil v zlatom pásme a postupuje do vyššieho kola Hviezdoslavovho Kubína. Vedenie školy obidvom žiakom blahoželá a ďakuje za výbornú reprezentáciu školy.

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          • Riaditeľka Základnej školy v Tomášovciach oznamuje rodičom a žiakom, že jarné prázdniny trvajú od 7. marca 2022 do 11. marca 2022. Vyučovanie po prázdninách začne 14. marca 2022.

        • Školské kolo - Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo - Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín zažili na hodinách Slovenského jazyka a literatúry mnohí. Dôraz, tempo, nádych, pauza a ceruzkou popísané značky pri básničkách a prozaických textoch sú aj dnes jeho súčasťou. Poslaním Hviezdoslavovho Kubína bolo a je kultivovať a formovať recitátorský a interpretačný prejav najmä medzi mládežou. Súťaž v umeleckom prednese má v našej škole dlhoročnú tradíciu. V prvý marcový týždeň sa uskutočnili triedne kolá. Víťazi triednych kôl postúpili do školského kola, ktoré sa konalo 3. marca. Do školského kola bolo prihlásených 23 žiakov, ktorí súťažili v troch kategóriách. Žiaci sa umiestnili nasledovne:

            POÉZIA (I. kategória, 1.- 2.ročník)

            1. miesto – Eliáš Ifrim (2. ročník)

            2. miesto – Juraj Juriček (1. ročník)

            3. miesto – Saša Janíková (1. ročník)

                 

            POÉZIA (II. kategória, 3.- 4. ročník)

            1. miesto – Zuzana Katarina Lawhorn (4. ročník)

            2. miesto – Samuel Kučera (4. ročník)

            3. miesto – Adela Káková (4. ročník)

             

            PRÓZA (I. kategória, 1.- 4. ročník)

            1. miesto – Eva Snopková (4. ročník)

            2. miesto – Šimon Skýpala (3. ročník)

            3. miesto – Lýdia Horváthová (3. ročník)

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom gratulujeme.

             

          • Aktuálne opatrenia v škole od 28.2.2022

          • V súlade s aktualizovaným Školským semaforom Vás informujeme o uvoľňovaní opatrení v škole.

            1. Nosenie rúška:

            - od 28.2. zrušenie povinnosti nosenia rúšok v triedach v rámci vých.- vzdel. procesu

            - nosenie rúška iba v spoločných priestoroch (chodba, šatňa, WC, .....) , na hodinách, kde sa premiešavajú triedy (ETV, NBV, záujmová činnosť)

            2. Opatrenia pri kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede:

            - žiaci, ktorí boli v úzkom kontakte s pozitívnym spolužiakom v rámci ustáleného kolektívu v triede, do karantény nejdú pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia COVID-19 a ďalej pokračujú v prezenčnej forme vzdelávania

            - takíto žiaci musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom po dobu 10 dní, avšak je odporúčaný respirátor FFP2

            3. Opatrenia pri kontakte s pozitívnou osobou mimo školy:

            - žiak, ktorý bol mimo školy v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19, 2 dni pred potvrdením pozitivity tejto osoby alebo objavením prvých klinických príznakov, nastupuje do 5-dňovej karantény a nenavštevuje školu ani školské zariadenie

            - v prípade, že žiak spĺňa výnimku z karantény ( je zaočkovaný alebo prekonaný) a neprejavuje príznaky ochorenia COVID- 19, do karantény ísť nemusí, avšak musí mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom/respirátorom FFP2 po dobu 7 dní

            4. Opatrenia pri pozitívnom výsledku testu:

            - žiak zostáva doma – nemôže ísť do školy

            - rodič telefonicky alebo e-mailom musí kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup

            - všeobecný lekár pre deti a dorast v prípade potreby stanoví nutnosť ďalšieho vyšetrenia na ochorenie COVID-19

            - rodič musí oznámiť škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag samotestu, aby škola mohla pristúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam

            - po ukončení izolácie žiaka z dôvodu ochorenia COVID 19 dôrazne dodržiavať nosenie rúška/respirátora po dobu 5 dní

            - trieda žiaka, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu, nejde do karantény za podmienok uvedených v časti 2.

            5. Ospravedlňovanie neprítomnosti žiaka na vyučovaní:

            - rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia.  Pri návrate do školy rodič predloží  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka.

            - pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení . Potvrdenie od lekára môže byť škole zaslané aj e-mailom, pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

            6. Predkladanie Vyhlásenia o bezpríznakovosti:

            - rodič predkladá Vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka vtedy, ak žiak preruší školskú dochádzku na 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov, sviatkov a prázdnin).

            Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny.docx

             Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

             

            V Tomášovciach   28.02.2022                                                                  Mgr. A. Kocúrová, riad. školy

             

          • Škola od 09.02.2022

          • Dňa 9. februára sa končí karanténa žiakov 2. a 4. ročníka a nastupujú na prezenčné vyučovanie. Karanténu je možné ukončiť po 5 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia počas posledných 24 hodín pred ukončením karantény. Pred nástupom do školy odporúčame pretestovať žiakov a v deň nástupu predkladá zákonný zástupca písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti svojho dieťaťa. 

            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_4.2..docx

             

            V Tomášovciach, 08.02.2022                                                                       Mgr. A. Kocúrová, riaditeľka školy

             

          • Škola od 07.02. do 08.02. 2022

          •  V dňoch od 07.02. do 08.02. 2022 je škola v oranžovej fáze školského semaforu. Žiaci 2. a 4. ročníka sa učia dištančne z dôvodu nariadenej 5- dňovej karantény. Žiaci 1. a 3. ročníka sa vyučujú prezenčne podľa platného rozvrhu hodín. 

            Prevádzka školy bude nasledovná:

            1. Ranný ŠKD v prevádzke od 6:30 h do začiatku vyučovania.

            2. Popoludňajší ŠKD v prevádzke od skončenia vyučovania do 16:00 h.

            3. Školská jedáleň bude v bežnej prevádzke.

            Odporúčam pretestovanie detí v pondelok ráno pred odchodom do školy. V pondelok ráno nezabudnite predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti. 

            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_4.2..docx

            V Tomášovciach  06.02.2022                                     Mgr.  A. Kocúrová, riaditeľka ZŠ

        • Detský karneval
          • Detský karneval

          • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania sú obľúbené vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní  aj v našej škole. Deti sa naň tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. Pekne vyzdobená trieda,  ktorú zdobili  žiaci za pomoci pani vychovávateliek, nápadité masky, ktoré sa snažili zaujať nielen farebnosťou ale aj originálnosťou, veseliace sa deti, ktoré nechýbali ani tento rok. Zábavné súťaže striedali tanečné kolá, masky tancovali a zabávali sa. Odmenou pre deti boli sladké drobnosti, ich úsmev na tvári a spokojnosť.

        • Športové popoludnia v ŠKD
          • Športové popoludnia v ŠKD

          • Korčuľovanie má ako každý iný šport nepochybne množstvo benefitov. Pohyb na čerstvom vzduchu je pre zdravie a posilnenie imunity veľmi prospešný a korčuľovanie deťom rozvíja motoriku, posilňuje vytrvalosť a trpezlivosť. S týmto cieľom pripravili pani vychovávateľky v ŠKD pre našich žiakov športové popoludnia spojené s korčuľovaním na miestnom prírodnom klzisku. Okrem radosti z pohybu na čerstvom vzduchu si deti zdokonalili svoje korčuliarske schopnosti. Teší nás, že pre mnohých to bola silná motivácia a za krátky čas sa naučili korčuľovať. 

        • Polročné prázdniny
          • Polročné prázdniny

          • Riaditeľka Základnej školy v Tomášovciach oznamuje rodičom a žiakom, že polročné prázdniny budú v piatok 04. februára 2022Vyučovanie začne v pondelok 7. februára 2022.

          • Aktuálne karanténne opatrenia

          • Karanténa žiaka po kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19

            Žiak, ktorý bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19 mimo školy, nenavštevuje školu ani školské zariadenie 2 dni od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 alebo objavením prvých klinických príznakov. Žiak nastupuje do 5-dňovej karantény. V prípade, že žiak spĺňa výnimku z karantény a neprejavuje príznaky ochorenia COVID-19, do karantény ísť nemusí, avšak musí mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 po dobu 7 dní. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. Ak bol žiak označený len ako úzky kontakt a nespĺňa výnimku z karantény, do karantény ide len tento žiak a nie jeho trieda/spolužiaci. Pokiaľ bol žiak úzkym kontaktom osoby pozitívnej na COVID-19, absolvuje po karanténe Ag samotest pri návrate do školy, aby minimalizoval riziko prenosu nákazy na pôdu školy. O návrate do školy rozhoduje lekár.

            Výnimku z karantény spĺňa osoba:

             1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku

            2. kompletne očkovaná

            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

            Kompletne očkovaná osoba je osoba, ktorá je:

            a) najmenej 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky  

            b) najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson), avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky

            c) najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac ako 9 mesiacov po aplikácii poslednej dávky.

            Žiakom po ukončení izolácie sa po dobu nasledujúcich 5 kalendárnych dní neodporúča zúčastňovať mimovyučovacích aktivít, pri ktorých by sa stretávali so žiakmi z iných tried a škôl. V prípade, že sa ich zúčastňujú, dôrazne odporúčame, aby mali horné dýchacie cesty prekryté respirátorom. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole a školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

             

            V Tomášovciach, 30.01.2022                                                                     Mgr. A. Kocúrová, riaditeľka školy 

             

             

        • Školské vyučovanie od 10.01.2022
          • Školské vyučovanie od 10.01.2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Dňa 10. januára 2022 začína školské vyučovanie. Informujeme Vás o aktuálnych prevádzkových opatreniach.

            1. Vstup do školy:

            - odporúčame žiakov otestovať Ag samotestami v pondelok ráno pred odchodom do školy

            - žiak pri nástupe do školy predloží Výhlásenie o bezpríznakovosti

            - žiak nosí rúško v triede počas vyučovania aj v spoločných priestoroch školy

            - rodič informuje triedneho učiteľa o počte vykonaných samotestov za predchádzajúci týždeň vrátane 10.1.

             Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

            2. Výchovno- vzdelávací proces:

            - žiaci sa vzdelávajú prezenčne podľa platného rozvrhu hodín 

            3. Školský klub detí:

            - ranná činnosť ŠKD od 6.30 h, popoludňajšia činnosť do 16.00 h

            4. Školská jedáleň:

            - bez zmeny

            5. Opatrenia:

            - ranný filter- meranie teploty, dezinfekcia rúk pri vstupe do školy

            - v triedach dbáme na osobnú hygienu - pravidelné umývanie rúk, dezinfekciu rúk, vetranie priestorov,    

              dezinfekciu priestorov, dezinfekciu dotykových plôch, dezinfekciu IKT techniky

            - rodičia do priestorov školy nevstupujú.

             

            V Tomášovciach, 09.01.2022                                                          Mgr. Alena Kocúrová, riaditeľka školy

        • Vianočné prianie
          • Vianočné prianie

          • Všetkým rodičom, priateľom, rodičovskému združeniu a zriaďovateľovi školy prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a veľa zdravia, pohody a životného optimizmu do nového roku 2022. 

            Ďakujeme Vám za prejavenú priazeň a veríme, že nám ju zachováte aj v budúcnosti.

            Žiaci a zamestnanci Základnej školy v Tomášovciach